Accessibility/Mobile Features
Skip Navigation
Editorial News
Classified Sites

Brandon Sun - ONLINE EDITION

Barriers still absent after two fatal falls

BRANDON -- More than three years after a second tragic fall from the fourth-floor balcony in the atrium of the Brandon Regional Health Centre, officials are still finalizing plans to construct new safety barriers.

"We continue to work through the necessary steps of the health-facility capital planning process," said an emailed statement from Prairie Mountain Health spokesman Blaine Kraushaar. "Currently, we are working on the design-construction documents that, once approved, would allow us to go to tender with the project."

Plans to install permanent barriers on the third-, fourth- and fifth-floor balconies overlooking the atrium were made by the Brandon RHA in 2011, after two people died after jumping from the fourth floor in separate incidents within seven months.

Temporary Plexiglas barriers were installed following the second incident in July 2011, and were to be replaced with permanent structures by summer 2012. However, the stairway looking over the atrium didn't work with the temporary design. As a result, the atrium staircase from the second floor up has been closed for security purposes ever since.

Nearly a year ago, hospital spokesman Brian Schoonbaert indicated a solution of constructing barriers over the atrium balconies had been finalized and the RHA had expected Manitoba Health to quickly approve the new cost for the project. At that time, the Brandon Sun reported the RHA hoped to have the barriers up and the stairway reopened by the end of 2013.

Options that included tearing down the original structure and starting from scratch were laid on the table, but the RHA said those would be too expensive and wanted to maintain the original structure. But the project has suffered from considerable delay.

"We are working as quickly and efficiently as possible to ensure we have the most effective and safe options available for our patients/clients/visitors to Brandon Regional Health Centre," said Kraushaar's statement in response to a Sun question regarding the reason for the construction delay. "We need to ensure that this complex retrofit design, into the existing infrastructure of the BRHC, is safe and secure and prevents the very tragic incidents -- which occurred at BRHC -- from ever happening again.

A Manitoba Health spokeswoman said Thursday once the retrofit design work got underway, it became clear the project was more complex than originally thought, and more costly.

 

-- Brandon Sun

  • Rate this Rate This Star Icon
  • This article has not yet been rated.
  • We want you to tell us what you think of our articles. If the story moves you, compels you to act or tells you something you didn’t know, mark it high. If you thought it was well written, do the same. If it doesn’t meet your standards, mark it accordingly.

    You can also register and/or login to the site and join the conversation by leaving a comment.

    Rate it yourself by rolling over the stars and clicking when you reach your desired rating. We want you to tell us what you think of our articles. If the story moves you, compels you to act or tells you something you didn’t know, mark it high.

Sort by: Newest to Oldest | Oldest to Newest | Most Popular 2 Commentscomment icon

You can comment on most stories on brandonsun.com. You can also agree or disagree with other comments. All you need to do is register and/or login and you can join the conversation and give your feedback.

I am not inclined to agree with the 'prison like" comment,however the fact that it has taken 3 years and still isn't completed tells anyone with common sense that this has been tossed to the back burner,and one has to wonder how much money is being paid to those who cant come up with a solution.

The original design was aesthetically pleasing - something to strive for in a hospital setting. But this turned out to be impractical, due to one in a million passers-by deciding to take the leap. Next time, forget the aesthetics and spend the money saved on something else to make the place less prison-like.

Post Your Commentcomment icon

Comment
  • You have characters left

The Brandon Sun does not necessarily endorse any of the views posted. Comments are moderated before publication. By submitting your comment, you agree to our Terms and Conditions. New to commenting? Check out our Frequently Asked Questions.

letters

Make text: Larger | Smaller

Brandon Sun Business Directory
The First World War at 100

Social Media